Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina CSc., poslanec Evropského parlamentu

Tiskové prohlášení poslaneckého klubu ODS v Evropském parlamentu

Štrasburk 4.4.2006

1. K otázce ničivých povodní v České republice

Poslanecký klub ODS v EP dnes dopisem požádal předsedu Evropského parlamentu J. Borrella, předsedu Evropské komise J. Barrosa a předsedu Evropské rady W. Schüssela o pomoc z Fondu solidarity Evropské unie pro lidi postižené povodněmi v České republice a okolních státech EU. Rozsah povodňových škod je v takové výši, že vzniká možnost žádat o pomoc na odstranění následků povodní z Evropské unie. Vyzýváme vládu České republiky, aby co nejrychleji předložila žádost o dotaci z Fondu solidarity EU a vyčíslila škody.

Poslanecký klub ODS v EP připomíná, že podpořil využití Fondu solidarity EU v případě škod po vichřici ve Vysokých Tatrách na Slovensku, v případě povodní v Rakousku a v Německu a v případě lesních požárů v Portugalsku a Španělsku. Očekáváme, že nyní bude závazek evropské solidarity využit i v případě České republiky.

2. K otázce uvolnění volného pohybu zaměstnanců v rámci zemí EU

ODS vždy prosazovala a bude prosazovat právo českých občanů ucházet se o zaměstnání ve všech členských zemích EU bez omezení. Dočasná omezení přístupu českých občanů na trh práce, která zavedly některé členské státy, nemají věcné opodstatnění a jsou politickým projevem neochoty vlád těchto zemí zavést skutečně stejná pravidla pro všechny. Ochranářský postoj těchto starých členských států EU 15 považujeme za absurdní, nespravedlivý a diskriminační.

Vítáme proto skutečnost, že Finsko, Španělsko, Nizozemsko a Portugalsko se rozhodly odstranit překážky k volnému pohybu osob z nových členských států a připojily se tak k Velké Británii, Irsku a Švédsku.

Z těchto důvodů poslanci ODS v EP při hlasování v tomto týdnu ve Štrasburku podpoří dvě zprávy, kterými Evropský parlament vyzývá všechny členské země, aby upustily od omezování volného pohybu zaměstnanců.

|  |  |  |
pro nevidomé